Harmoniphon orgels

Schenking van de nazaten van Louis Boffard, stichter van het Toccata Museum in Tarare (Frankrijk).

Wij bereiden een kamer voor deze instrumenten voor: de Louis Boffard kamer.

Harmoniphon met 2 klavieren

Harmoniphon met 3 klavieren

De Harmoniphon of de "Spaanse Dereux"

Thierry CORREARD

 

De Harmoniphon kan worden gezien als een voortzetting en verbetering van het elektrostatische schijforgel ontwikkeld door Jean-Adolphe Dereux.

 

Tegen het einde van de jaren zestig was het Javier Mugica die, aan het hoofd van een fabriek van harmoniums en elektronische orgels voor kerken en tempels, opgericht in 1948 in San Sebastian (Spaans Baskenland), de patenten van J.-A. Dereux kocht en elektrostatische orgels begon te fabriceren onder de merknaam " HARMONIPHON ".

 

J. Mugica wenste de presentatie van de instrumenten te wijzigen door bijzonder verzorgde consoles voor te stellen. Hij zal echter de beroemde domino-registers behouden, zeer kenmerkend voor Dereux-orgels. Maar J. Mugica wilde grotere elektrostatische orgels aanbieden: 3 klavieren, 44 registers, hoog uitgangsvermogen met aparte kast, prachtige speeltafel met houten rolgordijn.

 

Deze modellen waren zeer succesvol in Spanje en grote kerken werden ermee uitgerust, zoals de Del Carmen kerk in Murcia in het zuiden van Spanje. In de jaren zeventig vertegenwoordigden zij in Spanje het summum van "orgels zonder pijpen".

 

Deze instrumenten werden natuurlijk aan het eind van de 20e eeuw weggevaagd door digitale modellen of vervangen door echte pijporgels, zoals het geval was met de kerk Del Carmen in Murcia, die was uitgerust met een zeer fraai instrument van de orgelbouwer Frédéric Desmottes. Niettemin getuigen zij van de grote tijd van het elektrostatische orgel (d.w.z. met een elektrostatische schijfgenerator), uitgevonden door de geniale Jean-Adolphe Dereux.

 

Meer informatie volgt spoedig!