Een Dereux orgel uit 1971, huiskamermodel met galm en Leslie

De geschiedenis van dit orgel

Therese Härtel doneerde het orgel aan ons museum, en herinnerd zich:

 

"Over de geschiedenis kan ik alleen maar zoveel zeggen dat we het orgel aan het begin van het millennium - 2002/2003 cadeau kregen van een zadelmaker uit Dallgow. Hij had het destijds voor zijn vrouw gekocht. Het orgel werd echter nauwelijks gebruikt.

 

Die hebben we toen gebruikt om in de winter of "tussendoor" te oefenen. Later, toen ik besloot weer te gaan studeren, oefende ik altijd 's ochtends nadat ik mijn jongste zoon borstvoeding had gegeven, van een jaar of vijf tot zeven. Dat had nooit gekund als ik daarvoor naar de kerk had moeten gaan, want baby's hebben hun eigen ritme en ik moest altijd in de buurt blijven. Wat dat betreft mag ik blij zijn dat ik destijds de mogelijkheid heb gehad om thuis te oefenen, anders was mijn studie waarschijnlijk niets geworden.

 

Een vriend van mij die een hobbyist is en bekend is met dit soort technologie heeft me geholpen om het orgel twee keer te repareren en bij die gelegenheid ook de volumeregelaar te installeren. Op een gegeven moment verloor ik echter de wens om steeds weer voor mezelf te zorgen, omdat de intervallen tussen de achtergrondgeluiden die tijdens het spel optraden steeds kleiner werden.

 

En dus besloten we een min of meer modern en ook wat kleiner en lichter orgel aan te schaffen."

De originele rekening
De originele rekening

Dit orgel was dus van een beroeps-organiste en werd na een lange periode van vergetelheid ter overname aangeboden.

Na een globale inventarisatie en gedeeltelijke restauratie speelt de Dereux. In de onderstaande video kun je enkele voorbeelden horen.

Er is nog werk aan de winkel: een correcte hoogspanningsvoorziening en  controle van alle hoogohmige weerstanden. En vooral een vervelende 50 Hz brom die is ontstaan uit de weg ruimen.

 

Een uitgebreide restauratie volgt.

Interieur van de Dereux na wat poetswerk. De generator is gedemonteerd om de status van de aandrijfriem te controleren.
Interieur van de Dereux na wat poetswerk. De generator is gedemonteerd om de status van de aandrijfriem te controleren.
De originele nagalm unit, uiteraard met buizen.
De originele nagalm unit, uiteraard met buizen.

 

wordt vervolgt...